Όνομα: Καμπανούλα η ποδισκοφόρος.
Επιστημονικό όνομα: Campanula podocarpa Boiss
Οικογένεια: CAMPANULACEAE
Περιγραφή
Σπάνια μονοετής και τριχωτή πόα ύψους μέχρι 20cm. Βλαστός όρθιος, κυλινδρικός, τριχωτός, κοκκινωπός, με ή χωρίς διακλάδωση. Φύλλα απλά, επιμήκη αντωειδή, εναλλασσόμενα, τριχωτά, τα άνω άμισχα και με ελαφρά κυμματοειδή ή οδοντωτά χείλη. Φύλλα βάσης με μικρό μίσχο. Μετά την άνθιση τα φύλλα παίρνουν κοκκινωπό χρώμα, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω. Άνθη στην κορυφή των βλαστών. Στεφάνη σωληνοειδής, κυανοϊώδης, με πέντε λοβούς στην κορυφή. Λοβοί στεφάνης αραιά τριχωτοί με στρογγυλεμένες ή οξείες κορυφές. Κάλυκας πενταμερής, τριχωτός που φθάνει μέχρι το μέσο της στεφάνης. Καρπός κάψα.
Άνθιση Μάιος – Ιούνιος(Ιούλιος).
Απαντάται σε βραχώδεις ή πετρώδεις βουνοπλαγιές σερπεντινικών πετρωμάτων στην περιοχή του Τροόδους σε υψόμετρο 1500-1800m.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών ”το φυτό αυτό συλλέχθηκε μόνο μια φορά το 1912 στο Τρόοδος και έκτοτε δεν ξαναβρέθηκε”. Το 2011, ο Γερμανός Βοτανολόγος Dr. Ralf Hand, μαζί με Λειτουργό του Κλάδου Χλωρίδας του Τμήματος Δασών, εντόπισαν τυχαία το φυτό Campanula podocarpa σε απομονωμένη περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους. Επίσης, ”παρά τις προσπάθειες που έγιναν το 2004-2005, όταν υλοποιείτο το ερευνητικό έργο ‘Το Κόκκινο Βιβλίο της Κύπρου’ το φυτό αυτό δεν εντοπίστηκε και χαρακτηρίστηκε ως Τοπικά Εξαφανισθέν (Regionally Extinct)”. Το φυτό Campanula podocarpa βρίσκεται μόνο στη Νότια Τουρκία, όπου είναι και εκεί πολύ σπάνιο.