Οι λόγοι που με ώθησαν να αποφασίσω να ασχοληθώ με θέματα χλωρίδας ήταν:
- Το μεγάλο ενδιαφέρον που είχα από πολύ μικρός για τα φυτά.
- Η επιλογή των σπουδών μου που έχει άμεση σχέση με το φυσικό κόσμο.
- Η τάση για αναπλήρωση του κενού από το χαμό της συζύγου μου.
- Η παρακολούθηση μαθημάτων φωτογραφίας στη Φωτογραφική Εταιρία Κύπρου.
- Η πρόσκληση που είχα( και την οποία αποδέχτηκα) να εργασθώ εθελοντικά στο Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Μητρόπολης Λεμεσού στο Ακρωτήρι.
Η δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας έχει ως βασικό σκοπό να βοηθήσει κατά το δυνατό όλους εκείνους που έχουν ως χόμπι τη φωτογράφιση και αναγνώριση των αγριολούλουδων, θάμνων ή δέντρων της Κυπριακής χλωρίδας. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι απλοί πολίτες που δεν έχουν γνώσεις αναγνώρισης και ταυτοποίησης φυτικών ειδών.
Παράλληλα μπορεί να θεωρηθεί πολύ χρήσιμη πηγή βοήθειας και για άτομα που είναι περισσότερο εμπλεκόμενοι σε θέματα χλωρίδας.
Οι πληροφορίες που δίδονται αντλήθηκαν από την υπάρχουσα βιβλιογραφία της Κύπρου, από προσωπικές επί τόπου παρατηρήσεις, αλλά και από ξένη βιβλιογραφία και γνωστές ιστοσελίδες του διαδικτύου.
Η ιστοσελίδα κατά την ημέρα εμφάνισής της θα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο με μικρό αριθμό φυτών(50), αλλά μελλοντικά συνεχώς θα εμπλουτίζεται. Σε αυτό το στάδιο δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στις φωτογραφίες των φυτών, στην συστηματική τους ταξινόμηση και στην γενική περιγραφή τους. Αργότερα θα καταβληθεί προσπάθεια όπου είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν και άλλες πληροφορίες όπως η προέλευση του ονόματος, η εξάπλωσή τους, η χρήση τους κλπ.
Στο μέλλον θα συμπεριλάβει και εισαγόμενα είδη, που είναι αυτά που καθημερινά βλέπουμε στις αυλές των σπιτιών ή στους κήπους των πόλεων και τα οποία προκαλούν την περιέργειά μας.
Ο τελικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με φωτογραφίες, περιγραφές, αλλά και άλλες πληροφορίες και η οποία να είναι προσιτή σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, απλούς πολίτες και άλλους ενδιαφερόμενους.
Η φωτογράφηση σπάνιων φυτών είναι επίπονη, χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία. Δεν θα ήταν όμως δυνατή χωρίς τη βοήθεια κάποιων ατόμων τους οποίους θέλω θερμά να ευχαριστήσω. Τα άτομα αυτά είναι:
- Χαράλαμπος Χριστοδούλου – Δασικός Λειτουργός Α΄.
- Ανδρέας Παραδείσης – Δασικός Λειτουργός.
- Παντελής Χαριλάου – Υπεύθυνος Περιβάλλοντος των βάσεων Ακρωτηρίου-Επισκοπής.
Θα ήταν επίσης μεγάλη παράλειψη να μην ευχαριστήσω τον κύριο Γεώργιο Στυλιανού ο οποίος είναι ο μόνιμος συνοδός μου στις ανά την Κύπρο εξορμήσεις μου.
Η ιστοσελίδα αυτή είναι προϊόν ενός μόνον ατόμου και έγινε κάτω από πίεση χρόνου. Ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν λάθη και παραλήψεις και γι αυτό ζητώ την κατανόηση του αναγνώστη. Οποιοσδήποτε εντοπισμός λαθών θα θεωρηθεί καλοπροαίρετη ενέργεια και θα τύχει άμεσου χειρισμού ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση.
Σάββας Τρύφωνος Λεμεσός 21/7/ 2015
Φυσιογνώστης